top of page

Ukrainan presidentti Zelenskyi piti puheen Suomen eduskunnalle.

Vaikuttava historiallinen tilanne. Monta tärkeää viestiä meille ja maailmalle. Alla muutama havaintoni.


Ensinnäkin, Suomelta vahva tuki Ukrainalle. Parlamentille puhumisessa ja eduskunnan seisaaltaan tervehtiminen ovat tärkeä yhteenkuuluvuuden symboli maiden välisissä suhteissa. Läntinen vapauden rintama on vahva ja Suomen kansa tukee Ukrainan kansaa.


Toiseksi, vahva viesti maailmalle Suomen omasta asemasta. Puolustamme rauhaa ja vapautta, vastustamme tyranniaa. Osaamme asettua täysimääräisesti hyvän puolelle pahaa vastaan, emme jää enää harmaille penkeille. Tiedämme historiasta ja nykyhetkestä, että pienten pitää toimia yhdessä, jotta suurempi vihollinen voidaan torjua. Näemme kansainvälisen yhteistyön tärkeänä turvallisuutemme takaajana. Ulospäin menevää viestiä korostaa se, että Suomen presidentti istui yhdessä Saksan liittopresidentin kanssa ja kansainvälinen diplomaattikunta oli läsnä. Tärkeitä tekoja, yhteistä suuntaa ja askelmerkkiä.


Kolmanneksi, puheessa Zelenskyi rinnasti Suomen talvisodan ja nykyisen Venäjän hyökkäyksen. Venäjän rajalla sijaitsevilla pienillä mailla on omat turvallisuuspoliittiset ikiaikaiset huolensa. Uhka on tullut idästä ja kansat ovat kokeneet kovia. Pienen maan avunpyyntö kaikuu eri tavalla pienen maan parlamentissa. Tärkeä historian viesti Suomelle jatkoapua harkitessa ja Suomen toiminnalle EU-pöydissä.


Neljänneksi, Zelenskyi vaati energiantuonnin täyskieltoa ja Venäjän sotakoneen rahoittamisen lopettamista. Suomella voi olla tässä kokoaan suurempi rooli EU:n sisällä. Vielä on tehtävää. Saksa on tärkeässä roolissa ja muut Venäjän energiasta erityisen riippuvaiset maat. Suomi kykenee nopeastikin irtautumaan Venäjän energiasta.


Viidenneksi, aseapua on jatkettava. Vain konkreettiset asetoimitukset ovat nyt toimiva keinot ihmishenkien säästämiseksi ja Venäjän pysäyttämiseksi.


Kuudenneksi, Zelenskyi maalasi suunnan Ukrainalle sodan jälkeen: länteen. Hän vetosi yli 900 tuhottuun kouluun ja pyysi Suomen apua koulutussektorin jälleenrakennukseen. Kyse ei kuitenkaan ollut pelkästään rakennusten rakentamisesta tai koulutussektorista vaan viesti oli selvä: Ukraina haluaa tulla täysimääräisesti länteen ja Suomen kaltaiseksi maaksi, vaikka sijaitseekin Venäjän rajamaana. Suunta on selvä.
Comments


Tilaa Antin eduskuntakirje!

Tilaaminen onnistui! Ollaan yhteydessä!

bottom of page