top of page

Puolustusvaliokunnan historiallinen lausunto

Saimme puolustusvaliokunnassa historiallisen lausunnon valmiiksi puolustusratkaisusta. Kattava asiantuntijajoukko ja valiokunnassa hyvä yhteishenki. Tiivis yhteys presidenttiin ja hallitukseen. Tehtävämme oli arvioida mitä puolustuspoliittisia ratkaisuja Suomen tulisi tässä tilanteessa tehdä, jotta suomalaisten turvallisuus parhaiten suojattaisi. Pääviestit lausunnosta

1 Nato-jäsenyys olisi Suomen turvallisuuden kannalta paras ratkaisu tarjolla olevista vaihtoehdoista. Oma puolustuskyky, yhteistyökumppanuudet ja NATO-jäsenyys muodostavat uuden puolustuspolitiikan rakenteen.

2 Nato-jäsenyys on puhtaan puolustuksellinen ratkaisu, ei ketään vastaan. Venäjä-suhteiden rakentaminen on mahdollista, vaikka tosin täysin sumun peitossa.

3 Oma puolustuskyky on myös Nato-aikana turvallisuutemme perusta. Maanpuolustustahto, asevelvollisuusjärjestelmä ja reserviläistoiminta ovat kansallisen puolustuksemme kivijalkoja myös jatkossa. Näiden kehittämistä on jatkettava yhä määrätietoisemmin.

4 Puolustusyhteistyötä USA:n, Ruotsin ja EU-maiden kanssa tulee jatkaa myös Nato-aikana. Yhteistyön syventäminen vahvistaa kansallista turvallisuutta mm. Materiaalien, teknologian, tiedustelun ja muiden keskeisten turvallisuussektoreiden osalta. Yhteistyökumppanuudet mm. USA:n ja Iso-Britannian kanssa tuovat myös mahdollisuuden nopeampaan päätöksentekoon.

5 Jäsenyys parantaisi huomattavasti sotilaallista huoltovarmuutta ja kriisinkestävyyttä.

6 Suomen ei tule jättää hakemusvaiheessa mitään kansallisia varaumia tukikohdista, ydinaseista tai muistakaan rajoitteista.

7 Suomi linjaa Nato-politiikastaan tarkemmin ulko-, turvallisuus ja puolustuspoliittisissa selonteoissa.

8 Jäsenhakemuksen käsittelyn aikana tapahtuvaan häirintään Suomi on varautunut. Oman varautumisen ja kumppaneiden turvallisuustuen avulla jäsenprosessissa voidaan edetä määrätietoisesti.
Commentaires


Tilaa Antin eduskuntakirje!

Tilaaminen onnistui! Ollaan yhteydessä!

bottom of page