top of page

Kunnioitus talvisodan sankareille

Puolustusministeriön blogi

30.11.1939 aamulla kello 06.50 – päivälleen 84 vuotta sitten – Neuvostoliitto käynnisti hyökkäyksen Suomea vastaan koko itärajamme pituudelta. Syttyi talvisota.


Talvisota merkitsee suomalaisille enemmän kuin kolmen kuukauden katkeraa puolustustaistelua. Se on osaltaan muokannut suomalaiskansallista identiteettiä ja tuonut sanavarastoomme sanaparin ”talvisodan ihme”. Ihmeellä viitataan kahteen eri asiaan. Sodan syttymisen aikaan kansa oli sisällissodan seurauksena edelleen jakautunut ja yhteiskunnallinen vastakkainasettelu syvää. Kansa kuitenkin yhdistyi – poliittiseen kantaan tai yhteiskuntaluokkaan katsomatta – rikollista hyökkäystä vastaan. Yksin tämäkin oli jo ihme. Se, että vihollisen hyökkäys saatiin torjuttua, oli puolestaan sotilaallinen ihme. 

Yli 27 000 suomalaista menetti talvisodassa henkensä suuremman ihanteen puolesta. Hinta oli kallis. Kuitenkaan Suomessa ei silloin – niin kuin ei nytkään – kyseenalaistettu tätä hintaa.


Venäjän hyökkäys Ukrainassa on tuonut monelle mieleen talvisodan. Sotilaallisesti ylivertainen Venäjä hyökkäsi rikollisesti ja julmasti pienemmän ja sotilaallisesti selkeästi heikomman naapurinsa alueelle. Naapurin, joka ei uhannut Venäjää millään tavoin. Ukrainassa, kuten 84 vuotta sitten Suomessakin, jakautunut ja riitainen kansa yhdistyi yhteistä vihollista vastaan ja kykeni torjumaan hyökkääjän. Myös vapaan maailman myötätunto on heikomman puolella. 


Talvisodan opit sisäistettiin Suomessa hyvin. Suomessa ymmärrettiin, että rauhanaikana laiminlyöty puolustus koituu sodassa pienen kansakunnan kohtaloksi. Sotien jälkeisinä poliittisesti vaikeinakin aikoina kansallista puolustusta pyrittiin kehittämään. Puolustusvoimamme ovatkin juuri nyt tehokkaammat ja paremmin varustetut kuin koskaan. 


Viimeinen luku talvisodan opeista, otsikolla ”Ei koskaan enää yksin”, saatiin vihdoin päätökseen 4.4.2023 Suomen liityttyä puolustusliitto Natoon. Talvisodassa emme saaneet lupauksista huolimatta apua muilta länsimailta kuin Ruotsilta. Nyt tilanne on toinen. Olemme osa demokraattisten sivistysvaltioiden yhteisöä, joka on sitoutunut toistensa puolustukseen. Venäjän aiheuttamista turvallisuusuhkista huolimatta Suomi on nyt sotilaallisesti turvallisempi kuin koskaan itsenäisyytemme aikana.


Pidetään huolta Suomen puolustuksesta jatkossakin. Se on kunnioitus talvisodan sankarivainajien muistolle ja tärkein panostus tulevien sukupolvien elämälle. Osoittakaamme tänään talvisodan syttymisen vuosipäivänä kunnioitusta talvisodan sankareille!


Puolustusministeri Antti Häkkänen
댓글


Tilaa Antin eduskuntakirje!

Tilaaminen onnistui! Ollaan yhteydessä!

bottom of page