top of page

Vanhuspalveluihin tehokkaampi valvonta ja kovat sanktiot - tarvitaan vanhuspalvelujen laajempi korja

Tiedote 10.2.2019

Oikeusministeri Häkkänen: Vanhuspalveluihin tehokkaampi valvonta ja kovat sanktiot - tarvitaan vanhuspalvelujen laajempi korjausohjelma

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, oikeusministeri Antti Häkkänen vaatii vanhuspalvelujen väärinkäytöksiä sanktioitavaksi nykyistä voimakkaammin ja tehokkaampaa valvontaa. Häkkäsen mukaan sanktiot ja valvonta ovat vain osa tarvittavia toimenpiteitä. Häkkänen vaatii, että sosiaali- ja terveysministeriön on laadittava laaja vanhuspalvelujen korjausohjelma, jossa hoitajien määrää lisätään, sääntelyä kiristetään kauttaaltaan, kuntapäättäjien on kannettava vahvemmin vastuuta vanhuspalveluista, valvontaa lisätään ja sanktioita kovennetaan.

- Vanhuspalvelujen ongelmat ovat Suomelle häpeätahra. Vuosikausia jatkuneet ongelmat eri kunnissa on saatava kuntoon laajalla ohjelmalla, jolla sitoutetaan paikallispäättäjät, eduskunta, alan yritykset, järjestöt ja ammattilaiset. Viime viikkoina paljastuneet hoivayritysten törkeät laiminlyönnit ovat jatkumoa vanhuspalvelujen vuosikausia jatkuneisiin ongelmiin. Jokaisen ikäihmisen on voitava luottaa hyvään hoivaan ja arvokkaaseen vanhuuteen asuinkunnasta riippumatta. Luottamus on palautettava, Häkkänen sanoo.

Häkkäsen mukaan valtiovarainministeri Petteri Orpo pyysi viikko sitten häntä pohtimaan miten kovemmat sanktiot saataisi toteutumaan myös vanhustenhuollossa.

Rikoslaissa on laajasti kriminalisoitu erilaisia tekoja, jotka voivat tulla sovellettavaksi tällaisiin tekoihin. Häkkänen korostaa valvontaviranomaisten ja poliisin yhteistyön tärkeyttä.

- Hyvä huolenpito pitäisi olla itsestään selvyys vuonna 2019, mutta näköjään sanktioita ja valvontaa pitää tehostaa. Vanhuspalvelujen laiminlyönnit ja epäasiallinen kohtelu voivat täyttää jo nykyisin useiden rikosten tunnusmerkistöä. Esimerkiksi heitteillepanon, petoksen ja väärennöksen tunnusmerkistö voi täyttyä eri toimenpiteissä. Jos esimerkiksi tavoittelee taloudellista hyötyä ilmoittamalla haamuhoitajia, voi tulla kyseeseen rikoslain mukainen petos. Valvontaviranomaisten on tehtävä yhteistyötä poliisin kanssa. Rikosvastuun on toteuduttava, Häkkänen sanoo.

Häkkänen pitää rikossääntelyn tarkastelun lisäksi tärkeänä sosiaali- ja terveysministeriön alan lainsäädäntöön tehtäviä sanktioita ja valvontaa.

- Esimerkiksi vanhuspalvelulain uudistuksessa voitaisiin lisätä lakiin uusi vanhuspalvelurikkomusta koskeva säännös. Vanhuspalvelurikkomuksesta tulisi voida määrätä sakkoja laiminlyönneistä, Häkkänen toteaa.

Häkkäsen mukaan tarvitaan myös nykyistä kovempia taloudellisia sanktioita. Häkkäsen oman hallinnonalan lakiesityksiin on rakennettu useita taloudellisia sanktioita ja hänen mukaan samoja tulisi rakentaa myös sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalle.

- Mielestäni on syytä harkita, että tilanteissa, joissa hoivapalveluyritys syyllistyy vakavampiin lain rikkomisiin, ei sillä olisi oikeutta saada rahallista korvausta kyseisten palvelujen tuottamisesta kunnalta tai asiakkaalta. Tällaista menettelyä olemme esimerkiksi esittäneet pikavippejä koskevien väärinkäytösten kitkemiseen. Käsittelyssä olevan lakiehdotuksen mukaan, jos luotonantaja rikkoo korko- tai luottokustannuksia koskevaa sääntelyä, kuluttajalta ei saisi periä korkoa tai luottokustannuksia lainkaan. Vastaavanlainen sanktiomekanismi voitaisiin ottaa käyttöön myös vanhuspalveluihin.

- Pitäisin myös harkitsemisen arvoisena, että valvontaviranomainen voisi kovissa lain rikkomistapauksissa määrätä liikevaihtoperusteisen sanktion väärinkäytöksiin syyllistyneelle yritykselle. Kova taloudellisen sanktion uhka pitäisi ottaa aktiiviseen käyttöön, Häkkänen sanoo.

- Kuntapäättäjien pitäisi ottaa kovat sopimussakot käyttöön. Jos ei saa sopimuksen mukaista laatua kotikunnan vanhuksille, tulee lasku jättää maksamatta ja periä automaattinen sopimussakko. Sosiaali- ja terveysministeriön kannattaisi tehdä valtakunnallinen ohjeistus näistä, Häkkänen kehottaa.

Häkkäsen mukaan sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan palvelujen valvonta on laitettava kaikilla tasoilla kuntoon.

- Valvonnan tehostamiseksi tarvitaan lisää resursseja, matalan kynnyksen kanava epäkohtien ilmoittamiseen ja kovat uhkasakot. Valvontaviranomaisen pitäisi käyttää tuntuvia uhkasakkoja. Jos valvontakäynneillä havaitaan puutteita, niin kuuluu hyvään hallintoon, että annetaan kunnan oman hoivakodin, yrityksen tai järjestön korjata puutteet. Jos puutteita ei korjata, niin sakon uhka toteutuu automaattisesti. Tämän tulisi koskea myös kuntien omia palveluja. Ikäihmisen pitää saada hyvää hoitoa, oli hän sitten kunnan omassa hoivakodissa tai yrityksen hoivakodissa, Häkkänen sanoo.

Lisätietoja:

Lauri Koskentausta, puh. 040 086 8421


Tilaa Antin eduskuntakirje!

Tilaaminen onnistui! Ollaan yhteydessä!

bottom of page