top of page

Välimiesmenettelylainsäädännön uudistaminen käynnistetään

Oikeusministeri Antti Häkkänen käynnistää välimiesmenettelylainsäädännön uudistamisen vielä tällä hallituskaudella.

- Oikeusjärjestelmän toimivuus on Suomen taloudellisen menestyksen tärkeimpiä pilareita. Luottamus riidanratkaisun toimivuuteen ja oikeuksien toteutumiseen nousee yhä tärkeämmäksi tekijäksi yritystoiminnan ja investointien kannalta. Välimiesmenettely tarjoaa yrityksille kilpailukykyisen tavan riidanratkaisuun. Olemme havainneet parannettavaa nykylaissa, joten käynnistämme välimiesmenettelylainsäädännön uudistamisen, Häkkänen kertoi tänään Asianajajapäivässä Helsingin Messukeskuksessa.

Oikeusministeriö järjesti syyskuussa seminaarin, jonka tarkoituksena oli selvittää välimiesmenettelylainsäädännön uudistustarpeita.

- Pidän selvänä, että lainsäädäntöä on modernisoitava. Ensimmäisenä kartoitetaan nykyistä vahvempaa kansainvälistä tietopohjaa muiden maiden lainsäädännöstä, jotta saadaan parempi kokonaiskuva verrokkimaidemme sääntelyn nykytilasta, ministeri Häkkänen totesi.

Ministeri Häkkänen otti puheessaan esiin myös oikeudenhoidon resurssit.

- Resurssien niukkuus on vallitseva tilanne koko oikeusministeriön hallinnonalalla. Siksi tulevan hallituksen on varmistettava oikeusvaltion toimivuus ja sen vaatimat resurssit. Tämä ei tarkoita, että digitalisaation ja tekoälyn hyödyntämistavoitteista saisi tinkiä. Oikeudenhoito on kuitenkin henkilötyötä, joka vaatii resursseja. Tekoäly ei tule korvaamaan tuomaria, syyttäjää tai oikeusavustajaa – mutta se pitää saada palvelemaan ja helpottamaan heidän kaikkien työtä, ministeri Häkkänen sanoi.

Lisäksi ministeri Häkkänen pohti puheessaan oikeusavun saatavuutta.

- Yksi keskeinen lähivuosien haaste tulee olemaan, miten saamme pidettyä huolta siitä, että jokaisella Suomessa on jatkossakin mahdollisuus saada asiantuntevaa ammattitaitoista oikeusapua.Mielestäni ensi vaalikaudella on tärkeätä miettiä erilaisia keinoja siitä, miten jokaisella olisi tulotasosta riippumatta varaa oikeusapuun.

Lisätietoja: erityisavustaja Lauri Koskentausta, puh. 0295 150131


Tilaa Antin eduskuntakirje!

Tilaaminen onnistui! Ollaan yhteydessä!

bottom of page