top of page

Kolumni: Ylivelkaantumisen estämiseksi tarvitaan taloustaitoja ja lakimuutoksia

Ylivelkaantumisen estämiseksi tarvitaan taloustaitoja ja lakimuutoksia

Velkaongelmat piinaavat yhä useampaa suomalaista. Maksuhäiriömerkintöjen määrä on nousukaudesta huolimatta kasvanut jatkuvasti ja ulosottomerkintöjä rekisteröitiin viime vuonna yli puolelle miljoonalle suomalaiselle. Ylivelkaantuminen vaikeuttaa arkielämää monin eri tavoin. Esimerkiksi vuokra-asunnon saaminen voi olla haastavaa ja työn vastaanottaminen ei tunnu kannustavalta, kun ulosotto vie merkittävän osan palkasta.

Jokainen on ensisijaisesti itse vastuussa omasta rahankäytöstään. Taloustaitojen ja oman vastuun korostamiseen lisäksi tarvitaan kuitenkin myös julkisen vallan toimenpiteitä. Olen oikeusministerinä pyrkinyt viemään eteenpäin uudistuksia, joilla ehkäistään ja helpotetaan ihmisten velkaongelmia.

Työn ja ahkeruuden pitäisi kannattaa myös ulosottovelalliselle. Muutimme lainsäädäntöä niin, että työttömänä olleella henkilöllä on työllistyessään oikeus palkan ulosmittauksen lykkäämiseen jopa kuudella kuukaudella.Tämän muutoksen tarkoituksena on kannustaa ulosottovelallista vastaanottamaan työtä.

Pikavippeihin tulee terveemmät pelisäännöt. Merkittävän osan ylivelkaantumisesta muodostaa nykyinen kulutusluottokäytäntö, jossa myönnetään korkeakorkoisia lyhytaikaisia luottoja. Tuon syksyllä eduskuntaan esityksen, jossa muun muassa rajoitetaan pikavippien korkoja. Tarkoituksena on saada kuluttajaluottojen korkotaso pysymään kohtuullisena ja näin ennaltaehkäistä velkaantumista.

Rahoitusmarkkinat ovat muutoksessa. Lainan tarjoajia on yhä enemmän ja rahaa saa netistä helposti klikkaamalla. Henkilöllä voi olla esimerkiksi useista rahoituslaitoksista pikavippejä. Luotonantajilla pitäisi olla paremmat mahdollisuudet muodostaa kokonaiskuva lainanhakijan velkatilanteesta ja kyvystä maksaa velkoja. Asettamani selvityshenkilöt luovuttavat tätä koskevan selvityksen minulle ensi viikolla. Tulemme tämän jälkeen arvioimaan huolellisesti ns. positiivisen luottotietorekisterin hyötyjä ja haittoja.

Ennaltaehkäisyn lisäksi pyrimme auttamaan jo ylivelkaantuneita monin eri keinoin. Talous- ja velkaneuvonta siirtyy vuoden alusta oikeusaputoimistoissa hoidettavaksi. Tämän jälkeen noin 170 ammattilaisen voimin pyritään auttamaan velkaongelmissa olevia tasaisesti ympäri maata. Lisäämme talous- ja velkaneuvonnan resursseja viidellä miljoonalla eurolla. Tarkoituksenamme on turvata palvelun alueellinen saatavuus ja kehittää velkaongelmia ennaltaehkäisevää yhteistyötä. Pyrimme myös madaltamaan kynnystä palvelun piiriin hakeutumiseen kehittämällä talous- ja velkaneuvonnan sähköisen asioinnin palvelua.

Ensi vuoden alusta ulosottoon lisätään resursseja neuvontaan. Tällä pyritään auttamaan erityisesti ensimmäistä kertaa talousongelmiin ajautuneita. Tarkoituksena on, että yhä useampi saisi hoidettua asiansa nopeasti kuntoon, eikä ajauduttaisi ulosoton kierteeseen.

Jatkamme työtä ylivelkaantumisen ennaltaehkäisemiseksi ja jo ylivelkaantuneiden auttamiseksi. Tarkoituksenamme on vahvistaa jokaiselle mahdollisuutta selvitä ylivelkaantumisen aiheuttamista haasteista. Siltikin on korostettava, että maailma muuttuu yhä enemmän siihen suuntaan, että jokaisen oma vastuu ja taito rahan käytöstään korostuu.

Antti Häkkänen

Oikeusministeri

Tilaa Antin eduskuntakirje!

Tilaaminen onnistui! Ollaan yhteydessä!

bottom of page