top of page

Häkkänen: Palveluksesta vapauttamisen perusteet uuteen harkintaan


Helsingin hovioikeuden päätöksen mukaan Jehovan todistajien vapauttaminen ase- ja siiviilipalveluksesta syrjii totaalikieltäytyjiä. Hovioikeuden mukaan vakaumuksensa vuoksi palveluksesta kieltäytyvien erilainen kohtelu on perustuslain ja ihmisoikeuksien vastaista sekä syrjivää.

Oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan ristiriita Jehovan todistajien ase- ja siviilipalveluksesta vapauttamisen ja muiden totaalikieltäytyjien vankeustuomioiden välillä on tiedetty pitkään ongelmalliseksi.

Häkkänen ei ota Ylen haastattelussa tuoreeltaan kantaa Helsingin hovioikeuden tämänpäiväiseen päätökseen, mutta toteaa, että asia on hyvä ottaa uuteen harkintaan.

– Jos jollekin ryhmälle on esimerkiksi uskonnollisin perustein annettu poikkeuksia, niin ne on tässä maailmanajassa aina sellaisia, joita pitää tarkastella, että miten siinä yhdenvertaisesti kohdellaan muita erilaisia ryhmiä, sanoo Häkkänen.

Häkkänen huomauttaa, että Suomen perustuslaissa on määritelty jokaiselle kansalaiselle velvoitteet osallistua maanpuolustukseen ja niihin on tehty poikkeuksia uskonvapauskysymysten nojalla.

– Miten näitä intressejä punnitaan kulloisessakin tilanteessa, varsinkin muuttuvassa maailmassa, niin tämä on iso perustuslaillinenkin kysymys. Tämä on mielenkiintoinen asia, jota täytyy nyt selvittää perusteellisesti, Häkkänen pohtii.

Tilaa Antin eduskuntakirje!

Tilaaminen onnistui! Ollaan yhteydessä!

bottom of page