top of page

Ministeri Antti Häkkänen uskoo, että valinnanvapauslaille löytyy eduskunnassa laaja tuki.

Antti Häkkänen on kokoomuksen pääneuvottelija sote- ja maakuntauudistusta koskevissa asioissa sen jälkeen, kun Paula Risikko siirtyi sote-ministerin paikalta eduskunnan puhemieheksi.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) luottaa siihen, että valinnanvapauslaille löytyy eduskunnassa laaja tuki.

— Nyt olemme hyvän mallin äärellä. Tästä on karsittu perustuslakiin liittyvät riskit pois. Mallissa on hyvin kontrolloitu, julkisen vastuun järjestelmä. Mallin sisällä on kilpailullisia elementtejä, jotka parantavat palvelujen saatavuutta ja laatua, Häkkänen sanoo.

Häkkänen vieraili maanantaina Savonlinnassa.

Häkkänen on kokoomuksen pääneuvottelija sote- ja maakuntauudistusta koskevissa asioissa sen jälkeen, kun Paula Risikko (kok.) siirtyi sote-ministerin paikalta eduskunnan puhemieheksi.

Eduskunta aloittaa keskiviikkona keskustelun lakiehdotuksesta, jonka hallitus antoi viime viikolla. Valinnanvapauslaki on viimeinen esitys yli 34 lakia sisältävään pakettiin, joka koskee maakuntauudistusta ja sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistusta.

— On hyvä merkki, että myös kriittisimmät sote-asiantuntijat ovat ilmaisseet kannattavansa valinnanvapausmallia sen nykyisessä muodossa, Häkkänen sanoo viitaten professori Heikki Hiilamon, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtajan Marina Erholan sekä muiden sote-asiantuntijoiden mielipidekirjoitukseen, joka julkaistiin Helsingin Sanomissa sunnuntaina.

Lakiesityksessä merkittävä muutos viimevuotiseen luonnokseen verrattuna on se, että maakuntien ei tarvitse jakaa asiakasseteleitä erikoissairaanhoitoon ja esimerkiksi kiireettömään leikkaushoitoon.

Luonnoksen lausuntokierroksella lähes kaikki maan sairaanhoitopiirit vastustivat erikoissairaanhoidon asiakasseteleitten myöntämispakkoa peläten, että leikkausmäärien romahtaminen julkisissa sairaaloissa romuttaisi myös päivystyksen.

— Talven aikana neuvotteluissa päädyimme siihen, että on syytä rajoittaa maakunnan velvollisuutta antaa valinnanvapautta. Tosin osa asiantuntijoista oli sitä mieltä, että erikoissairaanhoidon asiakassetelit eivät olisi romahduttaneet päivystystä, Häkkänen sanoo.

— Silti halusimme varmistaa, että järjestelmän alkuvaiheessa ei oteta mitään riskejä. Tehtiin huolellinen ja kontrolloitu malli, jossa kuitenkin peruspalveluitten piirissä alkaa laaja valinnanvapaus, Häkkänen sanoo.

Häkkänen huomauttaa, että maakunnilla on kuitenkin mahdollisuus myöntää esimerkiksi kiireettömiin leikkauksiin asiakasseteleitä, jos hoitotakuun määräajat maakunnassa uhkaavat romuttua.

Häkkänen kertaa, että kokoomuksen tavoitteena on ollut valinnanvapausmallilla kehittää palvelutuotannon saatavuutta ja kilpailua, jotta laatu ja kustannustehokkuus paranevat.

— Tämä tavoite toteutuu lakiesityksessä. Siinä on perusterveydenhuollossa selvästi kilpailua, ja palvelujen saatavuus paranee, Häkkänen sanoo.

Hallitus esittää, että asiakkaalla on oikeus valita yksityinen tai julkinen sote-keskus. Lisäksi maakunnalla on velvollisuus myöntää asiakasseteleitä useisiin sosiaalipalveluihin, kuten sosiaaliseen kuntoutukseen, kotihoitoon, kotipalveluun, kotisairaanhoitoon, asumispalveluihin ja vammaisten työtoimintaan.

Häkkänen ottaa niukasti kantaa kokoomuskansanedustaja Elina Lepomäen reilun viikon takaiseen ulostuloon. Lepomäki ilmoitti äänestävänsä valinnanvapauslakia vastaan eduskunnassa.

Lepomäki myös sanoi, että kokoomuksessa on ”aika monta” kansanedustajaa, jotka ovat hänen kanssaan samalla kannalla.

Lepomäki sanoi, että sote-uudistuksella ei saavuteta sille asetettuja taloudellisia tavoitteita ja että potilaiden hoitoonpääsy jopa vaikeutuu.

Häkkänen huomauttaa, että valinnanvapauslaki on viimeistelty vasta sen jälkeen, kun Lepomäki sanoi sanansa.

— Hänkin on nyt sanonut perehtyvänsä asiaan. Olen vakuuttunut, että kokoomuksen eduskuntaryhmässä on selvä tuki uudistukselle, Häkkänen sanoo.

— Meidän edustajamme tietävät tarkkaan, että nykyjärjestelmä ei toimi.

— Muutoksia on tehtävä, ja vaihtoehtoisia toteuttamismalleja on aika vähän. Sellaiset kuntayhtymähimmeliviritelmät eivät vaan toimi, joita vihreät ja demarit ovat väläytelleet, Häkkänen sanoo.

Mäntyharjusta kotoisin oleva Häkkänen uskoo, että Etelä-Savon sairaaloitten välisellä työnjaolla pystytään turvaamaan leikkausten ja päivystysten säilyminen.

— Olen aika luottavainen. Meillä on hyvä tekemisen meininki kotimaakunnassa. Pikkaisen huolestuttavia tietoja kantautuu muutamista muista maakunnista, joissa on jääty lähtökuoppiin.

Tilaa Antin eduskuntakirje!

Tilaaminen onnistui! Ollaan yhteydessä!

bottom of page