top of page

Antti Häkkänen: Oikeusvaltion periaatteen rikkomista ei tule sallia EU:ssa

EU:n komissio päätti uusista toimista oikeusvaltioperiaatteen puolustamiseksi.

Euroopan komission mielestä on olemassa selvä vaara, että Puola loukkaa vakavasti Euroopan unionin perusarvoja. Tästä syystä komissio on ehdottanut, että neuvosto tekisi päätöksen EU:n perussopimuksen artiklan 7 käyttämisestä. Seurauksena voisi olla se, että Puola menettäisi äänioikeuden EU:n neuvoston kokouksissa. Samalla komissio kuitenkin antaa toimenpidesuosituksia, joita noudattamalla Puola voisi korjata tilanteen.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) pitää hyvänä, että komissio esittää toimenpiteitä asiassa.

– EU:n on uskottavasti puolustettava oikeusvaltioperiaatteen toteutumista, eikä tilannetta saa päästää liian pitkälle. Komission ja jäsenmaiden on oltava ajoissa liikkeellä, Häkkänen vaatii.

Häkkänen korostaa, että oikeusvaltio suojaa kansalaisten oikeuksia, estää valtion mielivaltaa ja vallan liikaa keskittymistä.

– Historia osoittaa, että oikeusvaltion murtuminen voi johtaa katastrofeihin. Vakaat ja läpinäkyvät oikeusvaltion instituutiot ovat rakentaneet rauhaa, vakautta ja vaurautta Euroopan alueelle. Tämän takia Euroopassa ei tule antaa tuumaakaan tilaa oikeusvaltioperiaatteen kyseenalaistajille, Häkkänen sanoo.

Toimet Puolaa vastaan johtuvat siitä, että Puola on viime vuosina säätänyt useita lakeja, joiden seurauksena tuomioistuinten katsotaan menettäneen riippumatonta asemaansa.

– Oikeusvaltion periaatteisiin kuuluu, että tuomioistuimet voivat tehdä päätöksensä itsenäisesti poliittisista paineista irrallaan. Tästä olemme kritisoineet Euroopan ulkopuolisia maita, nyt meidän on näytettävä esimerkkiä, että oma pesä on kunnossa, Häkkänen sanoo.

Tilaa Antin eduskuntakirje!

Tilaaminen onnistui! Ollaan yhteydessä!

bottom of page