top of page

Oikeusministeri: Nettiäänestyksen käyttöönotolle ei edellytyksiä


Oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan nettiäänestyksen käyttöönotolle ei nykyhetkellä ole edellytyksiä.

– Vaalien turvallisuuskysymykset ovat nousseet viime aikoina entistä tärkeämpään rooliin. Maailmalta on kantautunut useita esimerkkejä yrityksistä vaikuttaa vaaleihin ja jopa tietomurroista, sanoo Antti Häkkänen.

Hän otti tiistaina vastaan nettiäänestyksen edellytyksiä selvittäneen työryhmän raportin.

Työryhmä selvitti muun muassa vaalien turvallisuutta ja kyberuhkiin varautumista. Se totesi, että nettiäänestysjärjestelmän mahdollisia riskejä ovat vaalituloksen laaja manipulointi, vaalien häirintä palvelunestohyökkäyksillä ja vaalisalaisuuden murtaminen.

– Jos uhkakuvat toteutuisivat, seurauksena olisi suurten kustannusten ohella kansalaisten luottamuksen mureneminen. Työryhmän raportin pohjalta on selvää, että nettiäänestyksen turvallisuus ei ole nykyisin riittävä. Sen vuoksi en aio edistää nettiäänestyksen käyttöönottoa, Häkkänen sanoi.

Suomessa vaalien luotettavuus on nykyisin tutkimusten mukaan korkealla tasolla.

– Laaja luottamus vaaleihin on tärkeä säilyttää. Oikeusministeriön tehtävänä on vaalien toimeenpano ja demokratian edellytysten turvaaminen. Olemme oikeusministeriössä myös varautuneet torjumaan vaaleihin liittyviä mahdollisia uhkia, painotti Häkkänen.

– Kuten työryhmä toteaa, kehitystä nettiäänestyksen saralla tulee tarkkaan seurata. Tietotekniikka etenee vauhdilla ja olemme mukana kehityksessä hyödyntämällä uusia tekniikoita kansalaisten osallistamiseen, Häkkänen lupasi.

Tilaa Antin eduskuntakirje!

Tilaaminen onnistui! Ollaan yhteydessä!

bottom of page