top of page

Ministeri Häkkänen: Kouvola–Kiina-junayhteys tuo kilpailukykyloikan yrityksille


Oikeusministeri Antti Häkkäsen mukaan uusi Kouvola-Kiina-junayhteys parantaa suomalaisten yritysten kilpailukykyä ja avaa uusia kasvun mahdollisuuksia.

Ensimmäinen konttijuna Kouvolasta Kiinan Xi’aniin lähti matkaan tänään aamupäivällä. Railgate Finland Kouvola China Express -reitti on nopein yhteys Euroopasta Kiinaan. Matka taittuu noin kymmenessä päivässä. Valtiovallan puolesta junayhteyttä Kouvolassa avaamassa ollut oikeusministeri Antti Häkkänen korosti, että junayhteys Aasian markkinoille on meriyhteyteen verrattuna merkittävästi nopeampi ja hinnaltaan kilpailukykyinen. Konttijuna liikennöi aluksi kerran viikossa.

– Rautateiden maailmanlaajuinen merkitys kasvaa tämän uuden Kouvola–Kiina-yhteyden myötä. Monet toimijat etsivät ympäristöystävällisiä ja taloudellisesti tehokkaampia kuljetusratkaisuja Aasian ja Euroopan välillä. On erittäin tärkeää kehittää yhteyksiä Euroopan ja Kiinan välillä, sillä Kiina on EU:n toiseksi tärkein kauppakumppani. Myös Suomen viennin ja tuonnin sekä kansainvälisen kaupan näkökulmasta rautatieyhteys Kouvolan ja Kiinan välillä on erittäin merkityksellinen, totesi Häkkänen junayhteyden avajaispuheessa Kouvolassa perjantaina.

Euroopan konttijunaliikenne Kiinaan on tällä hetkellä hyvin kuormittunutta, kalustosta ja jopa konteista on pulaa. Pohjoismaista avattu uusi yhteys Kiinaan on jopa 2000 kilometriä lyhyempi kuin aikaisemmat yhteydet. Neuvottelut Kiinan, Kazakstanin ja Venäjän viranomaisten kanssa uuden kuljetuskäytävän luomiseksi aloitettiin vuonna 2013 ja tänään lähti ensimmäinen konttijuna.

– Uusi silkkitieksikin kutsuttu raideyhteys on hieno esimerkki siitä, miten määrätietoinen työ tärkeän päämäärän saavuttamiseksi tuo onnistumisia. Voin hyvillä mielin sanoa, että Kouvolan kaupungin, Kouvola Innovation Oy:n, alueen yritysten ja valtiovallan tekemä työ tämän uuden raideyhteyden avaamisen eteen on erinomainen osoitus suomalaisesta sisusta ja tahdosta menestyä ulkomaankaupassa, Häkkänen sanoi.

– Tämä on erittäin tärkeä hanke koko Kaakkois-Suomen elinvoimalle. Kouvola on jatkossa raideyhteyden myötä Euroopan ja Aasian välisen tavaraliikenteen yksi solmukohta. Toimivan ja tehokkaan rautatielogistiikan kehittämiseksi on tehtävä kaikki voitava. On tärkeää, että Kouvolan rautatie- ja maantieterminaalin (Kouvola RRT) suunniteltu laajentaminen toteutuu. Valtiovalta on sitoutunut terminaalialueen kehittämiseen yhdessä Kouvolan kaupungin kanssa.

Lisätietoja: erityisavustaja Tapani Mäkinen, puh. 050 5122 603

Tilaa Antin eduskuntakirje!

Tilaaminen onnistui! Ollaan yhteydessä!

bottom of page