top of page

Häkkänen Länsi-Savossa: Suomen EU-linja selväksi

Linkki Antti Häkkäsen mukaan suomen pitää olla aloitteellinen Eurooppa-politiikassaan. Eduskunnan istuntokauden puhutuimpiin aiheisiin nousee tiedustelulain uudistaminen.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) nostaa Suomen Eurooppa-politiikan syksyn keskeisimpiin politiikan kysymyksiin. Häkkäsen mukaan Suomen on analysoitava tarkoin Saksan tulevien vaalien tulos ja paaluttaa kantansa EU:n tulevaan kehitykseen. — Saksa ja Ranska keskustelevat yhteisestä ulko- ja puolustuspolitiikasta sekä taloudellisesta unionista ja ovat valmiita viemään asioita eteenpäin nopeaankin tahtiin. Samaa osoittaa EU-komission toiminta. — Suomen pitää olla mukana tässä keskustelussa, määritellä kantansa ja nimenomaan aloitteellisena etupainotteisesti, sanoo Häkkänen.

Kyse on Suomelle myös ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Häkkäsen mukaan hallituksen tulee tässä asiassa olla yhtenäinen. Hallituksen toimintakykyä Häkkänen ei tosin epäile. — Painotuseroja on joka puolueella, mutta hallituksen henki on poikkeuksellisen hyvä. Häkkänen arvioi, että työllisyys- ja sote-politiikassa sekä sisäisen turvallisuuden kehittämisessä hallitus on ilman muuta samoilla linjoilla. Keskustelua voi tulla EU-politiikasta, mutta siinäkin näkemykset ovat tasoittuneet perussuomalaisten jakautumisen jälkeen. Perussuomalaisista erkaantuneen sinisten kannanotot esimerkiksi puolustuspolitiikasta ovat koko hallituksen näkemysten mukaisia. — Presidentinvaalien lähestyminen voi näkyä EU-keskustelussa, mutta isosta kuvasta on yhteinen näkemys.

Eduskunta aloittaa syysistuntokautensa tänään tiistaina. Syksyn näkyvimpiä puheenaiheita on Häkkäsen omaan toimenkuvaan kuuluva tiedustelulainsäädännön uudistaminen. — Lainsäädäntö etenee yhdessä oikeusministeriön, sisäministeriön ja puolustusministeriön kesken. Sisäisen turvallisuuden lisääminen on ymmärretty muutenkin joka puolella, myös kansalaiskeskustelussa. Häkkänen joutuu oikeusministerinä erityisesti valvomaan lainsäädännön valmistelua. — Lakikokonaisuus etenee, mutta perustuslaillisia oikeuksia ei tule rajoittaa liikaa. Samalla on varmistettava yksityisyyden suoja.

Taloudessa on Häkkäsen mukaan näkyvissä valoa, mutta edelleen myös rakenteellisia ongelmia. Työllisyysasteen on oltava nykyistä parempi. Häkkäsen mukaan jatkossa tarvitaan aktiivista työllisyyspolitiikkaa. Palkkaratkaisu on työmarkkina-asia, mutta Häkkäsen mukaan myös suuri poliittinen kysymys. Hän perää maltillista palkkakierrosta. Syksyn alkajaisiksi Häkkänen kiertää maakuntia tunnustelemassa sote-ilmapiiriä. Maanantaina vuorossa oli Etelä-Savon kuntia, muun muassa Juva, Rantasalmi ja Sulkava. — Sote-keskustelussa pienet kunnat uhkaavat jäädä suurten keskusten varjoon. Pienissä kunnissa on kuitenkin tehty hyviä ratkaisuja, jotka ovat sekä säästäneet kustannuksia että parantaneet palvelujen saatavuutta.

Tilaa Antin eduskuntakirje!

Tilaaminen onnistui! Ollaan yhteydessä!

bottom of page