top of page

YLE: Oikeusministeri Häkkänen: Arvioimme syksyllä, onko tuomareille syytä asettaa osaamisvaatimuksia

Helsingin käräjäoikeuden talousrikostuomio on herättänyt ihmetystä ja pohdintaa kansalaisten oikeusturvasta.

Oikeusministeri Antti Häkkäsen mukaan tuomioistuinten johdolla on vastuu siitä, että vaativia ja laajoja oikeusjuttuja käsittelevät riittävän kokeneet tuomarit.

– Lähtökohtaisesti kulloisenkin tuomioistuimen vastuulle kuuluu huolehtia siitä, että ratkaisutoiminnassa on mukana riittävän kokeneita ja ammattitaitoisia tuomareita. Me täällä ministeriössä huolehdimme, että koulutusta on riittävästi tarjolla ja osaamistaso pysyy korkeana. Tätä seurataan jatkuvasti ja kaikki signaalit huomioidaan, sanoo oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.).

Yle kertoi eilen, että Helsingin käräjäoikeuden tuomari on huolissaan kansalaisten oikeusturvasta silloin, kun liian kokemattomat tuomarit käsittelevät liian vaativia oikeusjuttuja. Helsingin käräjäoikeuden viimekeväinen talousrikostuomio on herättänyt ihmetystä. Puutavarakauppaan liittyvässä laajassa talousrikostuomiossa puheenjohtajatuomari oli lähes kaikesta eri mieltä kuin kaksi muuta tuomaria, joilla oli varsin vähän käräjätuomarikokemusta.

"Syksyllä tehdään huolellinen arvio"

Oikeusministeri ei halua ottaa kantaa keskeneräiseen oikeusjuttuun, mutta hän aikoo arvioida, tulisiko vaativia ja laajoja juttuja hoitaville tuomarille asettaa erityisiä osaamisvaatimuksia.

– Me tehdään syksyllä ministeriössä huolellinen arvio, onko tarvetta tehdä jonkinlaista määritystä tuomareiden kokoonpanoihin henkilömäärissä tai osaamisvaatimuksissa tai muussa, Häkkänen toteaa.

Hän ei halua vielä kertoa tarkemmin, millaisia osaamisvaatimuksia tuomareille voisi tulla. Oikeusministeriö aikoo kertoa myöhemmin syksyllä arvioinnin tulokset.

Ministeri otti asianajajien huolen vakavasti

Asianajajaliiton puheenjohtaja Jarkko Ruohola sanoi eilen Ylellä, että yksi syy välimiesmenettelyn käyttöön on se, etteivät yritykset aina luota käräjätuomareiden ammattitaitoon. Oikeusministeri otti vakavasti asianajajien huolen.

– Tässä on nyt tietysti tämä asianajajaliiton nostama kysymys talousrikoskysymyksistä. Se täytyy huomioida erityisen tarkkaan. Taloudellinen maailma muuttuu yhä monimutkaisemmaksi, ja siinä pitää myös tuomioistuinlaitoksen osaamistason pysyä koko aika ajan hermolla, Häkkänen muistuttaa.

Tilaa Antin eduskuntakirje!

Tilaaminen onnistui! Ollaan yhteydessä!

bottom of page