top of page

Häkkänen Ilta-Sanomille työllisyyttä haittaavista kannustinongelmista: Vika on huonossa järjestelmäs

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Häkkäsen mielestä on osa totuutta, etteivät tukien varassa elävät halua mennä töihin.

Entinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen (kok) arvioi tiistaina Ilta-Sanomille Suomen talouden tilaa synkemmäksi kuin hallituksen viime aikojen positiivisissa talousarvioissa on maalailtu.

Viinasen mielestä Suomen tukijärjestelmä ei kannusta tarpeeksi ottamaan työtä vastaan.

– Jos siivoajia ei esimerkiksi löydy Suomesta töihin, onhan se aika erikoinen tilanne. Ei se nyt kamalan suurta ammattitaitoa vaadi. Siihen on kuitenkin koulutettavissa ihmisiä.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Häkkänen pohtii Viinasen olevan puheissaan oikeilla jäljillä.

Häkkäsen mukaan valtiovarainministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön selvitysten mukaan on kymmeniätuhansia työpaikkoja auki.

– Niistä iso osa on Uudellamaalla. Samaan aikaan Uudellamaalla työttömyys on kasvanut ja pitkäaikaistyöttömyyden ongelma pahentunut. Monet näistä työtehtävistä on aivan tavallisia. Kannusteet ovat vinossa, Häkkänen sanoi keskiviikkona.

Häkkäsen mukaan on osa totuutta, etteivät ihmiset jaksa mennä töihin, kun on mahdollisuus elää tuilla.

– Totta kai on niin, että jos on eri toimialan koulutus ei ihan heti täydy ottaa vastaan töitä aivan toiselta toimialalta. On paljon myös sellaista, että kannustimet ovat liian hankalat.

Häkkäsen mielestä vika ei ole ihmisissä, jotka eivät ota töitä vastaan, vaan järjestelmässä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on arvioinut Suomen talouden olevan nyt sillä mallilla, ettei uusia leikkauspäätöksiä enää tarvita.

Ex-valtiovarainministeri Viinanen sanoi tiistaina Ilta-Sanomille olevan normaalia, että päähallituspuolueen mielestä asiat näyttävät ruusuisilta ennen vaaleja.

– Leikata pitäisi tai muuttaa järjestelmää sellaiseksi, ettei kaiken maailman tukirahaa jaeta kaiken maailman hankkeisiin, Viinanen kertoi Ilta-Sanomille tiistaina.

Häkkäsen mielestä on mahdollista, että Viinanen on oikeassa.

– Jos työllisyyttä vahvistavia toimia ei saada lisää, tulee leikkauksia, Häkkänen sanoi keskiviikkona Ilta-Sanomille.

Häkkäsen mielestä työllisyyttä lisäävistä toimista on päätettävä hallituksen puoliväliriihessä ja ne on saatava sen jälkeen voimaan pika-aikataululla.

– Ei voi olla niin, että ne tulisivat voimaan ensi vaalikaudella. Velka juoksee koko ajan ja kustannukset kasvavat, kun ihmiset ovat työttöminä. Viinasen huoli on oikea.

Vaikka hallitus on hehkuttanut käännettä parempaan Suomen taloudessa, valtiovarainministeriön viime viikon raportissa nähtiin merkittäviä ongelmia.

– Vaikka viime kuukausina on kuultu joitakin suotuisia talousuutisia, eivät ongelmat julkisessa taloudessa ja työmarkkinoilla ole poistuneet, raportissa kerrotaan

Raportin mukaan julkisen talouden tehtäviä ja velvoitteita karsimalla tavoiteltu yhden miljardin euron säästö ei ole vielä puoliksikaan koossa.

– Siksi tarvitaan lisää varmuudella säästöä tuovia toimia.

Tilaa Antin eduskuntakirje!

Tilaaminen onnistui! Ollaan yhteydessä!

bottom of page