top of page

Häkkänen: SDP:n lausunnot ovat tuulahdus 70-luvulta

Kokoomuksen Antti Häkkänen: SDP:n lausunnot ovat tuulahdus 70-luvulta Kokoomuksen kansanedustaja Antti Häkkänen näkee SDP:n johdon viimeaikaisissa ulkopoliittisissa lausunnoissa vahvoja yhtäläisyyksiä 1970-lukuun, jolloin ulkopolitiikkaa käytettiin sisäpolitiikan lyömäaseena. Häkkänen kaipaa avointa ja tosiasioihin pohjaavaa keskustelua Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. ”SDP:n johto, Antti Rinne ja Eero Heinäluoma, pyrkivät julkisuudessa luomaan mielikuvaa, että sosialidemokraatit ja keskusta edustavat ’oikeaa’ ulkopoliittista linjaa ja kokoomus ’väärää’. Temppu on surullisen tuttu ummehtuneelta 70-luvulta, jolloin kokoomus haluttiin pitää oppositiossa ’yleisten syiden’ eli ulkopolitiikan takia. Haluan toivottaa Rinteen ja Heinäluoman 2010-luvulle: Käydään rehti ja avoin keskustelu Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ja jätetään puoluepolitikointi siitä sivuun”, Häkkänen sanoo. Häkkänen muistuttaa, että Kokoomuksen ulkopoliittinen linja on ollut johdonmukainen. Sen ytimessä on tiivistyvä yhteistyö kaikkien läntisten kumppaneiden kanssa. Se tarkoittaa Pohjoismaita, EU-kumppaneita, Yhdysvaltoja ja Natoa. Kokoomus on jo vuodesta 2006 puolueena katsonut, että Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuutta. Samaan johtopäätökseen tuli myös neljän riippumattoman asiantuntijan tuore Nato-selvitys. ”Rinteen ja Heinäluoman olisi hyvä myös katsoa Suomen ympäristön muutosta. Venäjä on entistä arvaamattomampi ja valmiimpi käyttämään myös sotilaallisia painostuskeinoja. Ruotsi on vetänyt tästä johtopäätöksensä ja tiivistänyt yhteistyötään Yhdysvaltojen kanssa. Ruotsissa enemmistö kansalaisista ja useat puolueet ovat Nato-jäsenyyden puolesta. Yleinen arvio on, että jos tilanne Suomen lähialueilla kiristyy, Suomi ja Ruotsi eivät voi jäädä konfliktin ulkopuolelle vaikka haluaisivat”, Häkkänen. Häkkänen toivoo avointa keskustelua Suomen turvallisuusratkaisuista. ”On hieman surullista, että johtavien demarien keskustelu Suomen turvallisuuspolitiikasta rajoittuu menettelytapoihin ja puoluepoliittiseen suhmurointiin, kun pitäisi puhua itse asiasta. Kokoomukselle on tärkeintä, että Suomen turvallisuus ja itsemääräämisoikeus on taattu kaikissa olosuhteissa. Jos ja kun se edellyttää päätöksiä, ne on tehtävä perustuslaillisessa, demokraattisessa järjestyksessä. Mutta ensin valtiojohdon on voitava käydä avoin keskustelu kansalaisten ja asiantuntijoiden kanssa. Keskustelun vaimentaminen oli sääntö 70-luvulla mutta ei sovi tämän päivän Suomeen”, Häkkänen toteaa. Häkkäsen mukaan Nato-jäsenyydellä pitää olla vahva kansan tuki, mutta kansanäänestykseen jäsenyydestä liittyy monia erilaisia haasteita. ”Nato-jäsenyydellä pitää olla vahva kansan tuki ja asiasta voi toki järjestää myös kansanäänestyksen. On kuitenkin tiedostettava, että päätöksenteon pitkittyminen ja monimutkaistuminen olisi riski Suomen turvallisuudelle. Venäjän painostus olisi varmasti kovaa. Tärkeintä on huolehtia Suomen turvallisuudesta ja itsemääräämisoikeudesta ja silloin perustuslainmukainen, demokraattinen päätöksenteko olisi paras tapa ratkaista asia”, päättää Häkkänen. Antti Häkkänen(Kok.)

Tilaa Antin eduskuntakirje!

Tilaaminen onnistui! Ollaan yhteydessä!

bottom of page