top of page

Kouluväkivallan torjuntaan uudet keinot käyttöön – Etelä-Karjalan malli koko Suomeen

Tiedote 21.2.2021 Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Häkkänen vaatii, että lainvastaisiin tekoihin puututaan kouluissa nykyistä ponnekkaammin. Lainvastaisia tekoja ei saa katsoa sormien läpi. Häkkänen esittää ns. Etelä-Karjalan mallin käyttöönottoa koko Suomessa.

”Turvallinen lapsuus on aikuisten vastuulla. Väkivalta, vainoaminen, varkaudet ja muut lainvastaiset teot eivät kuulu kouluarkeen. Lapsilla on aikuisten kanssa yhtäläiset oikeudet lain suojaan ja fyysiseen koskemattomuuteen. Ongelmia ei saa vähätellä sen takia, että kyseessä on iältään nuoria ihmisiä. Tarvitaan nykyistä tehokkaammat keinot käyttöön koko Suomessa. Etelä-Karjalassa on hyviä kokemuksia kotien, koulujen ja viranomaisten tiiviistä yhteistyöstä kouluväkivallan ja muun lainvastaisen toiminnan kitkemiseksi. Asiaan puututaan heti ja asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä”, Häkkänen sanoo.

Etelä-Karjalassa on saavutettu hyviä tuloksia toimintamallista lainvastaisiin tekoihin puuttumiseksi. Kokoomuksen aloitteesta Imatralla käynnistettiin viranomaisten ja kotien tuloksekas yhteistyö vuonna 2018. Valtuustoaloitteen valmisteli Kokoomuksen poliisitaustainen kaupunginvaltuutettu Matti Hirvonen. Malli tarkoittaa tiivistettynä sitä, että jos alle 15-vuotias lapsi tekee koulussa lainvastaisen teon, asiasta tehdään rikosilmoitus. Tekijä ohjataan keskusteluryhmään, jossa on tekijän ja uhrin lisäksi mukana keskustelemassa molempien huoltajat, poliisi sekä nuorten oikeusedustaja.

”Kyse on pitkälti kasvatuksesta ja rajojen asettamisesta. Toisen oikeuksia pitää kunnioittaa ja lakeja noudattaa. Jokainen lapsi ja nuori voi kokea turvallisuutta. Tietää, että minua suojataan ja näihin puututaan tehokkaasti. Lainvastaisille teoille on kouluissa ja niiden ulkopuolella nollatoleranssi. Opettajat, poliisi, vanhemmat ja koululaiset samaan pöytään. Etelä-Karjalassa käyttöönotettu koko maakunnan yhteinen ohjeistus on tehokkaaksi todettu. Ohjeistus tuo yhteiset selkeästi kirjatut ja riittävän vakavat toimintatavat kouluväkivaltaan ja muihin lainvastaisiin tekoihin puuttumiseksi. Konkreettinen keino parantaa lasten ja nuorten kouluturvallisuutta," Häkkänen sanoo.
コメント


Tilaa Antin eduskuntakirje!

Tilaaminen onnistui! Ollaan yhteydessä!

bottom of page