top of page

Häkkänen: Suomi menestyy koulutukseen ja kannustavuuteen panostamalla

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) piti juhlapuheen Kouvolan kaupungin nuorisopalveluiden monitoimitilan avajaisissa 7.3. Kirjapainotalossa. Häkkänen iloitsee hallituksen toimista, joilla on vähennetty nuorten syrjäytymistä, mutta peräänkuuluttaa täsmäkeinojen merkitystä jatkossakin.

- Vaikka pääsääntöisesti Suomen nuorisolla meneekin hyvin, on iso joukko niitä, jotka tarvitsevat tukeamme enemmän kuin koskaan ennen, Häkkänen sanoo.

Ministeri muistuttaa, että päätöksenteossa ei pikaliimaratkaisut ole kestäviä ja vastuuta on kannettava sukupolvien yli.

- On mietittävä yli vaalikausien ja toimialojen, miten saamme vauhdikkaasti ikääntyvän Suomen pidettyä siinä kunnossa, että täällä on nuorella hyvä olla ja kasvaa aikuiseksi. Ja vanhempien sekä isovanhempien turvallista ikääntyä. Yli sukupolvien ulottuva hyvinvointivastuu on tulevissa hallitusneuvotteluissa pidettävä visusti mielessä. Vastuuta on kannettava kaikista sukupolvista – myös tulevista, ministeri painottaa.

- Kun nuoriso menestyy, Suomi menestyy. Ja tämä kokonaisuus onnistuu vain koulutukseen ja kannustavuuteen panostamalla sekä työnteon ja yrittämisen mahdollisuuksia lisäämällä. Suomen nuoret ansaitsevat turvallisen ja taloudellisesti vakaan kotimaan. Myös täsmäkeinoja tarvitaan jatkossakin varmistaaksemme, että yksikään lapsi ja nuori ei jäisi yksin. On etsittävä lisäkeinoja, miten nuoret saadaan pysymään koulunpenkillä ja siirtymään yhä jouhevammin työelämään.

Tilastokeskuksen tuoreiden lukujen valossa työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten määrä on merkittävästi vähentynyt. Myös nuorten työllisyys on parantunut ja perusasteen jälkeistä tutkintoa vailla olevien nuorten aikuisten osuus on laskussa. Työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien (ns. NEET-nuoret) osuus 20-24-vuotiaista oli noin 15 prosenttia vuonna 2015. Osuus oli laskenut 11,8 prosenttiin v.2018.

- Hallitus on tehnyt erinomaista työtä työllisyyden kasvattamiseksi ja tätä työtä on määrätietoisesti jatkettava. Lisäksi kohdennetut toimet ovat tuottaneet tulosta. Työn jälki näkyy nuorten palveluissa. Esimerkiksi nuorten ohjauspalveluita tuottavien Ohjaamoiden rahoituksen on hallitus vakiinnuttanut.

Ministeri muistuttaa, että vaikka moni asia on hyvin edennyt nuorten kannalta, paljon petrattavaa löytyy. Esimerkiksi Kouvolan kaupungin viime vuoden kyselyssäkin korostui yksinäisyyden tunne: Lähes viidennes voi huonosti tai kokee yksinäisyyttä. Ja nuorista sekä nuorista aikuisista vastanneista vieläkin useampi poti yksinäisyyttä. Ministeri pitää tärkeänä, että viesti otetaan vakavasti.

- Meidän on vahvistettava lasten ja nuorten mahdollisuuksia toteuttaa unelmiaan. Kasvaa ja kouluttautua. Tasa-arvoisesti, taustasta riippumatta. Ja tätä työtä on tehtävä pitkäjänteisesti niin valtakunnan tasolla kuin paikallisesti. Kouvola on tehnyt tässä erinomaista työtä: monitoimitilasta iloitsee ja hyötyy nyt koko Kouvola. Päivisin kaikkien kohtaamispaikkana, ja iltaisin nuorten tilana. Ja yhteistyötä yhdistysten ja järjestöjenkin kanssa on vaalittu. Tänne on nuorten helppo, hyvä ja turvallinen tulla. Ja nuoresta otetaan kokonaiskoppi. Moniammatillinen tuki ja turvalliset aikuiset ovat vastassa, ministeri kehuu.


Tilaa Antin eduskuntakirje!

Tilaaminen onnistui! Ollaan yhteydessä!

bottom of page