top of page

IL: Oikeusministeri Häkkäsen mielestä uskonnolliset valat voisi muuttaa maallisempaan muotoon minist


Nykyään uudet ministerit vannovat joko uskonnollisen virkavalan tai maallisen virkavakuutuksen sekä tuomarinvakuutuksen.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) olisi valmis vaihtamaan uskonnolliset valat maallisempaan muotoon ministeriseremonioissa, kertoo Iltalehti. Nykyään uudet ministerit vannovat joko uskonnollisen virkavalan tai maallisen virkavakuutuksen sekä tuomarinvakuutuksen.

Häkkäsen mielestä ministerivalojen ja -vakuutuksen muuttamisessa voisi ottaa mallia presidentin ja puhemiehen vakuutuksien muotoilusta. Nykyään presidentti ja eduskunnan puhemies antavat tehtäväänsä ryhtyessään juhlallisen vakuutuksen.

– Pidän perusteltuna ottaa mallia tasavallan presidentin ja puhemiehen vakuutuksien muotoilusta, Häkkänen sanoo Iltalehdelle.

Häkkäsen mukaan ministerivalojen ja -vakuutusten uudistaminen on parhaillaan vireillä valtioneuvoston kansliassa.

Lainsäädäntöneuvos Sanna Helopuro valtioneuvoston kansliasta vahvistaa asian.

Helopuro kertoo STT:lle, että hallituksen esitys ministerien juhlallisesta valasta ja vakuutuksesta on parhaillaan lausuntokierroksella.

– Pyrimme siihen, että mahdollisimman pian tänä keväänä viemme hallituksen esityksen eduskuntaan.

Esityksessä ehdotetaan lakiin uutta säännöstä, jonka mukaan valtioneuvoston uusi jäsen antaisi oman valintansa mukaan juhlallisen valan tai vakuutuksen ennen tehtäväänsä ryhtymistä. Juhlallisen valan vannominen tai vakuutuksen antaminen korvaisi ministeriltä aiemmin edellytetyt virkavalat ja -vakuutukset sekä tuomarinvakuutukset.

Uskonnollisista valoista on luovuttu eri tehtävien alkuseremonioissa viime vuosina. Esimerkiksi tuomarinvala poistettiin viime vuonna. "Jumalan ja hänen pyhän evankeliuminsa kautta" vannotun valan tilalle tuli tuomarin "kunnian ja omantunnon" kautta annettava vakuutus. Asiaa perusteltiin sillä, että tuomarin tehtävä on maallinen tehtävä.

Todistajien vala poistettiin vuonna 2016.

Tilaa Antin eduskuntakirje!

Tilaaminen onnistui! Ollaan yhteydessä!

bottom of page