top of page

Oikeusministeri Häkkänen: Kansalaisille ei tule oikeutta ottaa kiinni laittomasti maassa oleskelevia


Oikeusministeri Antti Häkkäsen mukaan oikeusministeriö ei tule tekemään ehdotusta, jossa yleinen kiinniotto-oikeus laajenisi laittomaan maassa oleskeluun.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) kiisti keskiviikkona jyrkästi mediatiedot, joiden mukaan tavalliset kansalaiset saattaisivat saada luvan ottaa kiinni ihmisiä, jotka oleskelevat Suomessa laittomasti.

Ilta-Sanomat uutisoi, että näin käy, jos laittomasti maassa oleskelusta langetettavia rangaistuksia kiristetään. Lehti pohjasi tietonsa oikeusministeriön arviomuistioon, jossa ehdotetaan, että jatkossa rangaistus voisi olla enimmillään kuusi kuukautta vankeutta, kun se nykyään on sakkoja.

Pakkokeinolaissa sanotaan, että jokainen saa ottaa kiinni verekseltään tai pakenemasta tavatun rikoksesta epäillyn, jos rikoksesta saattaa seurata vankeutta. Myös oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Janne Kanerva sanoi lehdelle, että yleinen kiinniotto-oikeus koskisi ehdotuksen myötä laittomasta maassa oleskelusta epäiltyjä.

"Ei voida mitenkään soveltaa"

Oikeusministeri Häkkäsen mukaan oikeusministeriö ei tee ehdotusta, jossa yleinen kiinniotto-oikeus laajenisi laittomaan maassa oleskeluun. Tarvittaessa kiinniotto-oikeus suljetaan pois lakiteknisesti esityksen jatkovalmistelussa.

– Eihän sitä voida mitenkään soveltaa tällaisiin tapauksiin, jossa laittomaan maassa oleskeluun syyllistyneitä ihmisiä ei voida millään tapaa tunnistaa, Häkkänen sanoi STT:lle.

Myös lainsäädäntöneuvos Kanerva kertoi STT:lle, että vaikka periaatteessa yleinen kiinniotto-oikeus seuraa rangaistuksen kiristämisestä, asiasta voidaan säätää poikkeus.

Ongelmia nostetaan esiin myös muistiossa. Sen mukaan ei muun muassa pidä edistää sellaisten tilanteiden syntymistä, joissa kiinniotto-oikeuteen turvauduttaisiin esimerkiksi siksi, että joku näyttää ulkomaalaiselta.

– Muistiossahan ei tehdä sellaista lainsäädäntöehdotusta, että yleistä kiinniotto-oikeutta laajennettaisiin laittomaan maassa oleskeluun. Siinä pikemminkin todetaan, että sen käyttäminen ei ole tarkoituksenmukaista tai perusteltua näissä tilanteissa, Kanerva sanoi.

Häkkänen ja Kanerva korostivat, että lainvalmistelussa ollaan aivan alkuvaiheessa.

Tilaa Antin eduskuntakirje!

Tilaaminen onnistui! Ollaan yhteydessä!

bottom of page