top of page

Länsi-Savo: Oikeusministeri Häkkänen: ”Suomessa on tiedustelun suhteen nukuttu ruususen unta”


Oikeusministeri Antti Häkkänen kiertää parhaillaan mäntyharjulaisissa vanhusten palvelukodeissa. Kierros alkoi Mäntypuiston hoivakodista, jossa oman kylän miestä tervehti palvelutalojohtaja Hannele Jaatinen.

Kotikunnassaan Mäntyharjussa parhaillaan vieraileva oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoo, että Suomen tiedustelulakia olisi pitänyt tiukentaa jo ajan sitten. Suomi on ollut ja on Häkkäsen mukaan Turun tapahtumista huolimatta yhä edelleen turvallinen maa, mutta tiedustelu ei ole nykyisin riittävällä tasolla.

– Suomessa on tiedustelun suhteen nukuttu ruususen unta. Se on surullinen totuus, Häkkänen sanoo.

Häkkäsen mukaan Turun tapahtumat olivat erittäin valitettavia, mutta ikävä kyllä odotettavissa. – Tälläisiä iskuja, joissa yksittäiset, häiriintyneet ihmiset tekevät hirmutekoja, on valitettavasti todella vaikea estää, Häkkänen sanoo. Häkkänen korostaa, että kyseessä on ennen kaikkea äärettömän vakava rikos. Kansalaisilta oikeusministeri toivoo silti malttia. – Suomi on vakaa maa juuri siksi, ettei täällä lietsota vihaa tai suhtauduta mustavalkoisen jyrkästi toisiin ihmisiin, Häkkänen muistuttaa. – Some-raivo ei auta tai edistä mitään.

Oikeusministerin mukaan nyt on ensimmäiseksi annettava poliisille aikaa selvittää kaikki tekijät ja kytkökset, minkä jälkeen on analyysien aika. Häkkäsen mukaan esiin nousevat kysymykset siitä, onko lainsäädäntö ajan tasalla. – Esimerkiksi laittomaan maassaoloon ja turvapaikkaprosesseihin liittyvä lainsäädäntö on tutkittava, Häkkänen näkee.

Tärkeintä on tiedusteluun liittyvän lainsäädännön uudistaminen. Oikeusministeri sanoo, että hallituksen on pohdittava, voiko tiedustelulain käsitellä kiireellisenä.

– Se vaatii perustuslain muuttamista, mikä on aina iso kysymys, mutta mielestäni tässä tilanteessa kiirehtimismenettelyn kriteerit täyttyvät, Häkkänen toteaa.

Kiireellinen käsittely tarkoittaa, että laki voi astua voimaan kuluvan vaalikauden aikana, jos se saa viiden kuudesosan enemmistön eduskunnassa. Tavanomaisesti käsiteltynä laki vaatii vielä seuraavan eduskunnan hyväksynnän, mutta silloin riittää yksinkertainen enemmistö. – Kiirehtimismenettelyllä voidaan säästää noin vuosi aikaa, Häkkänen huomauttaa.

Tilaa Antin eduskuntakirje!

Tilaaminen onnistui! Ollaan yhteydessä!

bottom of page