top of page

Häkkänen maaseudun tulevaisuudessa: maaseudun tulevaisuus syntyy työstä ja yrittäjyydestä

Sosiaali- ja terveysalan uudistus vie kunnilta ison tehtävän, mutta samalla se antaa kunnille uusia mahdollisuuksia kehittää muuta toimintaa. Niin uskoivat Pellervon Päivän keskustelun osanottajat torstaina Helsingissä.

"Kunnilta poistuu kallein tehtävä. Ne voivat sen jälkeen keskittyä alkuperäiseen tehtäväänsä: olemaan alueellaan yhteistyön moottoreita", kansanedustaja Timo Korhonen (kesk.) Sotkamosta sanoi.

Alueen verkostojen yhteistyön edistämistä korosti myös kansanedustaja Antti Häkkänen (kok.) Mäntyharjusta.

"Kunta on asukkaiden yhteisö. Niillä ja niiden yhteistyöllä on iso rooli."

Häkkänen toivoi kunnilta jatkossa paneutumista etenkin yrittäjyyden edistämiseen.

Yhteistyötä korostivat myös kansanedustaja Thomas Blomqvist (rkp.) Raaseporista ja Pellervon hallituksen puheenjohtaja Martti Asunta.

Yksityisautoilua suosivaa politiikkaa tarvitaan maaseudulla, Häkkänen sanoi. "Eikö niin, vihreät?" hän kysyi.

"Maaseudulla kyllä", myönsi kansanedustaja Hanna Halmeenpää (vihr.) Kalajoelta.

Paikallisen elinvoiman lähtökohdaksi kansanedustaja Halmeenpää nimesi asukkaat. Heidän pitämisekseen tai houkuttelemisekseen tarvitaan vetovoimatekijöitä, jotka saavat ihmiset haluamaan asua kunnassa.

Häkkäsen mielestä paras tae elinvoimalle ovat yritykset. Ne tuovat kuntaan palkansaajia, joiden verojen turvin kunta toimii.

Yhtä mieltä Halmeenpään kanssa Häkkänen oli siitä, että esimerkiksi lapsiperheiden palvelut edesauttavat kuntaan muuttoa ja työntekijöiden saamista siellä toimiviin yrityksiin. Sekä yritysten merkitystä että kunnan yleistä vetovoimaa ja asukkaiden tarvitsemia palveluja korostivat myös Blomqvist ja Korhonen.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) sanoi omassa puheenvuorossaan, että soteuudistus avaa uusia mahdollisuuksia monille toimijoille, niin isoille kuin mikroyrityksillekin.

"Näen osuustoiminnalle paljon mahdollisuuksia. Osuustoiminnan uusvanha idea sopii nykyisyyteen ja soteen."

Pellervon valtuuskunnan puheenjohtaja Seppo Rytivaara viittasi osuustoiminnan kuntavaaliohjelmaan.

"Sen perusajatus on, että osuustoiminta laajentaa yrittäjyyden pohjaa ja lisää elinkeinojen voimaa. Se pitää lähipalvelut kansalaisten omassa ohjauksessa, koska osuustoiminta perustuu jäsendemokratiaan ja suomalaiseen omistukseen."

Pellervon Päivän toisena teemana oli ”naiset ja miehet yhdessä”. Sillä juhlistettiin Pellervo-lehden toimittaja, kansanedustaja Hedvig Gebhardin syntymästä kuluneita 150 vuotta.

Tilaa Antin eduskuntakirje!

Tilaaminen onnistui! Ollaan yhteydessä!

bottom of page