top of page

Häkkänen Juvalla: huonoille teille yritetään löytää rahaa


Kokoomuksen varapuheenjohtaja pistäytyi kokoomuslaisten vaaliteltalla.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Häkkänen tunnustaa, että maaseudun tiet ovat paikka paikoin kurjassa kunnossa. Hän sai kokea sen maanantaina ajellessaan kuntavaaliturneellaan Rantasalmen ja Juvan kuoppaisia teitä.

- Akselit menivät vissiin rikki autosta, kun olen paukuttanut menemään reikäisillä teillä, hän kommentoi Juvan Kokoomuksen vaaliteltalla.

Juvan Kokoomuslaisten kuntavaalikampanjaa vauhditettiin Juvantien varrella maksuttomilla makkaroilla ja kahveilla. Kaasugrillissä paistui toistasataa makkaraa, ja kaikki menivät iltapäivän aikana.

Antti Häkkäsen mukaan tällä hetkellä valtion kassassa ei ole luvassa peruskorjausrahaa vaikkapa Etelä-Savon möykkyisille teille. Hän ei kuitenkaan heitä kirvestä kaivoon, vaan yrittää tehdä epäkohdan poistamiseksi jotain.

- Loppuvaalikaudesta pitää vielä katsoa, jos korjausrahaa saataisiin jostain puskettua esiin. Osa teistä alkaa olla jo kelvottomia, ja elinkeinojen sekä työllisyyden kannalta olisi tärkeää saada tiet kuntoon.

Rantasalmella hän kertoi tavanneensa ammattiautoilijan, jota tosissaan hirvittää kuskata puuta ja tavaraa heikkokuntoisilla teillä. Vähän väliä saa pelätä, mikä paikka työkalusta hajoaa.

Juvan, Sulkavan ja Rantasalmen kunnat vetosivat äskettäin teiden kunnossapidon puolesta ennen muuta talvella. Niiden mukaan Liikenneviraston pitää arvioida uudelleen alueen teiden käyttöä. Kunnat muistuttavat, että tänä talvena on ollut paljon kolareita ja vaaratilanteita teiden huonon kunnon vuoksi.

Häkkänen kertoo itsekin saaneensa kunnilta vetoomuksen, ja hän sanoo ymmärtävänsä kuntien huolet. Etelä-Savossa kuljetetaan jo nyt paljon puuta - ja tulevaisuudessa paljon enemmän, kun metsäteollisuuden uudet tehtaat pääsevät käyntiin. Lisäksi Etelä-Savossa halutaan kehittää matkailuelinkeinoa, joka sekin kärsii teiden kunnosta.

Metsäteollisuuden investoinnit kiihdyttävät Etelä-Savossakin kuljetusyrittäjien toimintaa, ja tiestö on tärkeä elinkeinopolitiikan tekijä. Se ei riitä, että Mikkeli-Juva-tiehanke etenee, vaan jos alemman asteen tieverkko alkaa rapautua pahasti, silloin ollaan ongelmissa.

Siitä Antti Häkkänen on hyvillään, että kaakkoisen Suomen isoihin tie- ja väylähankkeisiin on saatu rahoitus kuntoon. Esimerkiksi valtatie 5:n rakentaminen uusiksi Juvan ja Mikkelin välillä on Häkkäsen mukaan äärimmäisen hieno asia.

- Se oli 18 vuoden edunvalvontahanke, ja nyt se vihdoin saatiin onnistumaan, vaikka taloustilanne valtakunnassa on erittäin tiukka. Vaikka velkaa on niskassa, niin silti saatiin tierahoitukseen väännettyä muutamat isot tiehankkeet.

Häkkäsen ja muun puoluejohdon kiertueella tavataan kansaa ja kokoomuslaisia ehdokkaita. Juvallakin melkein kaikki 13 ehdokasta olivat vaaliteltalla jossakin vaiheessa päivää.

Turneella haetaan myös vinkkejä siihe, millä keinoin voitaisiin saada suomalaista työllisyyttä nousuun. Tarkoituksena on miettiä valtion puoliväliriihessä keväällä keinoja työllistämisen helpottamiseen.

- Ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen pitää saada helpotuksia. Ongelmaksi monella paikkakunnalla on paljastunut sekin, ettei pienyrittäjien tarjoamia tavallisia työtehtäviä oteta vastaan. Muuan kotipalvelua tarjoava yrittäjä totesi, ettei saa tekijöitä, vaikka työttömiä olisi paikkakunnalla.

Häkkänen toteaa, että suomalainen sosiaaliturva on sellainen, ettei aina haluta ottaa työtä vastaan, koska se ei ole kannattavaa.

Häkkäsen mukaan Suomen työllisyysaste on saatava nousemaan 69 prosentista. Pohjoismaissa se on 75 prosenttia.

- Hyvinvointiyhteiskunnan palvelut ja eläkejärjestelmä pystytään rahoittamaan vain, jos työllisyysaste saadaan pohjoismaiselle tasolle. Erityisesti nuorempaa väkeä pitää saada työelämään kiinni.

Häkkänen sanoi, että kuntien yksi ydintehtävä jatkossa on terveyden edistäminen ja sairauksien ennaltaehkäisy.

Tämä asia on Suomessa laiminlyöty. Olemme keskittyneet liikaa sosiaali- ja terveydenhuollossa korjaaviin palveluihin. Nyt kuntien uusi rooli on ennalta ehkäistä niin fyysisten kuin psyykkisten sairauksien puhkeamista, ja siinä lähiyhteisön rooli eli yhteisöllisyyden vahvistaminen, kulttuuri ja vapaa-aika sekä järjestötoiminta ovat tärkeitä asioita. Niin ikään liikuntapaikkarakentaminen terveyden edistäjänä on tärkeässä roolissa kunnissa.

Tilaa Antin eduskuntakirje!

Tilaaminen onnistui! Ollaan yhteydessä!

bottom of page