top of page

Tiedote: Kokoomuksen Häkkänen: Oikeusministeriön teetettävä selvitys perustuslain roolista lainvalmi

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Häkkänen ehdottaa, että hallitus vahvistaa perustuslain osaamiseen liittyviä resursseja lainvalmistelussa ja teettää riippumattoman selvityksen perustuslain roolin vahvistamisesta lainvalmistelussa. Häkkänen piti Kokoomuksen ryhmäpuheen tiistaina eduskunnassa käydyssä lainvalmistelun laatua koskeneessa keskustelussa.

[if !supportLists]- Oikeusministeriön tulisi teettää riippumaton selvitys, jossa arvioidaan perustuslain roolia nykyisessä lainvalmistelussa ja miten sitä voidaan parantaa eri keinoin. Oikeusministeriön ja oikeuskanslerin roolia valtioneuvoston neuvonantajana on tarvetta korostaa. Selvityksessä tulisi keskittyä erityisesti oikeuskanslerin ja oikeusasiamiehen välisen työnjaon päällekkäisyyksiin, Häkkänen sanoo.

Häkkänen muistuttaa, että vaikka lainvalmisteluvaiheeseen tarvitaan lisää panostuksia, niin perustuslain tulkinnasta päättää viime kädessä eduskunnan perustuslakivaliokunta. Häkkänen korostaa, että perustuslakivaliokunta on ollut yksimielinen kannanotoissaan ja tämä osoittaa, että puoluepolitiikka on saatu pidettyä sivussa perustuslain tulkinnasta.

[if !supportLists]- On pidettävä kirkkaana mielessä valtioneuvoston ja eduskunnan eri roolit. Lainsäädäntöesitysten perustuslain mukaisuuden päättää tässä maassa vasta eduskunnan perustuslakivaliokunta. Tämä tulisi muistaa erityisesti uusien ilmiöiden ja välttämättömien rakenneuudistusten yhteydessä, joissa monesti perustuslakivaliokunnan aiemmasta käytännöstä ei löydy selkeää ratkaisua lainvalmistelijoille. Tällöin lainvalmisteluvaiheessa ei tulisi liian herkästi myöskään kaataa esityksiä. Hallituksen on uskallettava tuoda myös epävarmoja ja uusia asioita perustuslakivaliokunnan linjattavaksi. Tämä vahvistaa oikeusvaltiota suojaavan perustuslain valvonnan uskottavuutta ja pitää perustuslain rajat selkeinä, Häkkänen muistuttaa.

Lisätietoja:

Antti Häkkänen

Varapuheenjohtaja, Kansanedustaja

Kansallinen Kokoomus

0407057134

antti.hakkanen@eduskunta.fi

Tilaa Antin eduskuntakirje!

Tilaaminen onnistui! Ollaan yhteydessä!

bottom of page