top of page

YLE: Antti Häkkänen: "Euroopan kannettava enemmän vastuuta puolustuksestaan"

Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin vaalikampanjan aikaiset puheet voivat tiivistää puolustusyhteistyötä Euroopassa. Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Häkkänen vaati torstai-illan A-studio: Talkissa, että Euroopan unionin maiden on joka tapauksessa kannettava jatkossa suurempaa vastuuta puolustuksestaan.


Häkkäsen mukaan ensin Suomen on luotava kahdenväliset suhteet Trumpin uuteen hallintoon. Sen jälkeen on aloitettava keskustelu Euroopan kumppanimaiden kanssa siitä, mitä tarkoittaa jos Yhdysvallat päättää sirtää jossain vaiheessa painopistettä Aasiaan ja Lähi-Idän konflikteihin. Silloin huomio kiinnittyy maiden omaan puolustukseen.

– On vaadittu suurempaa vastuuta jo vuosikymmeniä, mutta puolustusbudjetit on siitä huolimatta laiminlyöty monessa maassa. Luulen, että Trumpiin ratkaisuista huolimatta EU-maiden on kannettava suurempi vastuu omasta kovasta puolustuksestaan.

– Kova puolustuspolitiikka pitää olla aina taustalla, jos turvatakuista puhutaan. 22 Euroopan unionin maata kuuluu Natoon, ja suuri osa näistä ei ole ollut halukas kehittämään puolustustaan. Suomen kannalta olisi erittäin edullista ja hyödyllistä, jos EU-maiden yhteinen puolustus alkaisi kehittyä voimakkaammin.

Häkkänen ei kuitenkaan näe, että Yhdysvallat helposti unohtaa Eurooppaa.

– Taustalla on tietenkin se, että Euroopan mailla on hyvin pitkät ja toimivat suhteet Yhdysvaltoihin. Niitä on hyvin vaikea lähteä katkomaan. Vaikka Trump ei itse tiedostaisi, niin kyllä republikaaninen puolue ja koko valtiokoneisto tiedostaa Euroopan merkityksen Yhdysvalloille.

Tilaa Antin eduskuntakirje!

Tilaaminen onnistui! Ollaan yhteydessä!

bottom of page