top of page

Häkkänen Länsi-Savossa: maakuntauudistus mullistaa kansalaisten vaikutusmahdollisuudet

Maakuntauudistus mullistaa kansalaisten vaikutusmahdollisuudet. Etelä-Savon maakuntavaltuuston puheenjohtaja, kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen ja SDP:n Kaakkois-Suomen piirin puheenjohtaja, maakuntahallituksen varapuheenjohtaja Teemu Hirvonen ovat yhtä mieltä siitä, että uudistuksessa on asioita, joita ei vielä ole täysin tajuttu.

Häkkäsen mielestä demokratian tila paranee, kun suorassa maakuntavaalissa valitut maakuntavaltuutetut päättävät asioista. Nykyisten kuntayhtymien päättäjät valitaan välillisesti kunnanvaltuustoissa.

Häkkäsen mielestä yksi maakuntauudistuksen isoimmista asioista on se asennemuutos, jota maakuntavaltuutetuilta vaaditaan.

— Uusissa maakuntavaltuustossa ei vahdita oman kunnan etua, vaan valtuutettujen pitää tutustua myös muiden kuntien asioihin. Sitä ei ehkä vielä kunnolla tajuta, Häkkänen sanoo.

Mikä on maakuntauudistus?

Lausuntokierroksella olevan lakiluonnoksen mukaan sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakuntien vastuulle vuoden 2019 alussa. Maakunnille siirtyy myös tukku muita tehtäviä kunnilta, ely-keskuksilta ja nykyisiltä maakuntaliitoilta.

Rahoituksen maakunnat saavat valtiolta.

Maakunnassa ylintä päätäntävaltaa käyttää maakuntavaltuusto. Se päättää muun muassa sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä, eikä kunnilla lakiluonnoksen mukaan ole asiaan nokan koputtamista.

Lakiluonnoksen mukaan maakunta ja sen kunnat neuvottelevat yhteistyöstä vähintään valtuustokausittain. Maakunnan nuorisovaltuustossa, vammaisneuvostossa ja vanhusneuvostossa pitää olla edustaja jokaisesta kunnasta. Nuorisovaltuusto ja neuvostot ovat vaikutuskanavia, päätösvaltaa niillä ei ole.

Maakuntavaltuusto valitaan suoralla kansanvaalilla tammikuussa 2018. Kunta- tai seutukiintiöitä ei ole, vaan ehdokkaat pääsevät valtuustoon, jos heidän puolueensa äänimäärä ja heidän oma äänimääränsä siihen riittää— aivan kuten kaikissa muissakin suomalaisissa vaaleissa.

Tähän asti kaikki kunnat ovat valinneet edustajansa maakuntavaltuustoihin.

Tilaa Antin eduskuntakirje!

Tilaaminen onnistui! Ollaan yhteydessä!

bottom of page