top of page

Länsi-Savo: Häkkänen uskoo kunta-alan sovun syntyvän tänään tai viikonvaihteessa


Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Häkkänen (kok.) uskoo, että sopu kunta-alan kilpailukykysopimuksesta syntyy jo perjantaina tai viikonlopun aikana.

Kunta-alan työntekijäjärjestöt nostivat budjettiriihen alla kiistan aiheeksi kiky-sopimuksen kunnille aiheuttamat tulovähennykset. Järjestöt eivät aio allekirjoittaa kiky-sopimusta maanantaina, jos takeita tulonvähennysten korvaamisesta ei tule.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina vaatii Kuntalehden tuoreessa haastattelussa, että kilpailukykysopimuksen suorat vaikutukset eivät saa heikentää kuntataloutta ensi vuonna.

Tällä hetkellä kilpailukykysopimuksen arvioidaan Reinan mukaan syövän kuntien tuloja noin sata miljoonaa euroa. Säästöt ja verotulomenetykset kohdistuvat eri tavalla eri kuntiin.

Häkkäsen mukaan lähtökohta on, että kilpailukykysopimuksen vaikutus kuntatalouteen on kohtuullisen neutraali.

— Valtiovarainministeriöstä tulee uusia laskelmia. Pitää saada kuntasektorin kanssa yhteinen näkemys laskentatavoista ja siitä, mitä hyötyjä tai haittoja kiky tuo.

— Ensin pitää saada kunta-alan erimielisyys sovittua ja nimet paperiin. Sen jälkeen on varma, että hallituksessa seurataan, tapahtuuko jollain alueella kohtuuttomia ja sopimuksen vastauksia muutoksia. Jos tapahtuu, niitä korjataan, Häkkänen sanoo.

Tilaa Antin eduskuntakirje!

Tilaaminen onnistui! Ollaan yhteydessä!

bottom of page