top of page

Häkkänen Ylen haastattelussa: Hallituksen kannettava vastuunsa työllisyydestä


Kokoomuksen kansanedustaja Antti Häkkänen vetoaa voimakkaasti Palvelualojen ammattiliiton (PAM) hallitukseen, jotta se päättäisi lähteä mukaan kilpailukykysopimusta koskeviin neuvotteluihin. Neuvottelut kertaalleen torpanneen PAMin hallitus käsittelee asiaa seuraavan kerran torstaina.

– Tämän viikon tärkeimpiä asioita on, että kilpailukykysopimus saadaan eteenpäin ja PAM lähtee mukaan neuvotteluihin. Ei kannata missään tapauksessa luulla, että jos kieltäydytään uudistuksista, niin hallitus ja eduskunta jättäisivät hoitamatta työmarkkina-asiat.

Suomen kilpailukyvyn turvaamiseksi Häkkänen on valmis palauttamaan pöydälle pahamaineiset pakkolait, jotka pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on jo kertaalleen julistanut pysyvästi hyllytetyiksi.

– Jos työmarkkinajärjestöt eivät siihen pysty, uudistukset pitää toteuttaa jonkinlaisella pakottavalla lainsäädännöllä. Hinta sille, että asiat jätettäisiin kolmeksi vuodeksi hoitamatta, on liian kova. Häkkänen korostaa, että kyseessä olisi uusi lakipaketti, joka olisi todennäköisesti sisällöltään toisenlainen kuin aiemmin valmisteltu.

– Hallituksen pitää tarvittaessa tarttua toimeen ja löytää korvaavat keinot kesän ja syksyn aikana.

"Järjestöjen neuvottelutulos jäi vajaaksi"

Pääministeri Juha Sipilän mukaan on olemassa "hyvät edellytykset" veronkevennyksille, mikäli kilpailukykysopimus saadaan aikaan. Jos veronkevennyksiä ei toteutettaisi riittävän mittavina, sopimus käytännössä kiristäisi työn verotusta, koska työntekijöiden osuus veronluonteisista sosiaalivakuutusmaksuista kasvaisi.

Hallitusohjelman kirjauksen mukaan työn verotusta ei kuitenkaan saisi kiristää. – Pitäisi pyrkiä siihen, että hallitusohjelman kirjauksesta pidetään kiinni. Mutta yksi hallitusohjelman reunaehdoista on, että julkista taloutta pyritään vakauttamaan ja velkakierrettä hillitsemään.

Häkkäsen mukaan menoleikkausten perumisia ja veronkevennyksiä ei voida luvata, jos ne merkitsevät julkisen talouden alijäämän kasvamista.

– Hallitusohjelma on kokonaisuus, ja sellaisena sitä pitää katsoa. Perusongelma on se, että keskusjärjestöjen neuvottelutulos jäi vajaaksi eikä sillä ollut riittäviä vaikutuksia julkiseen talouteen.

– Jos keskusjärjestöt olisivat saaneet aikaan riittävän kunnianhimoisen neuvottelutuloksen, ongelmia veronkevennysten ja leikkausten perumisen kanssa ei todennäköisesti olisi, Häkkänen sanoo. Häkkänen korostaa olevansa henkilökohtaisesti sitä mieltä, että työn verotusta ei edes kilpailukykysopimuksen nimissä saa kiristää.

– Jos jonkinlaisia puolivälin ratkaisuja pitää tehdä, niin jotkut lisäleikkaukset tulevat voimaan ja jonkin verran tehdään veronkevennyksiä jossain vaiheessa. Mutta tämän viikon tärkein asia on, että PAMin hallitus päättää tulla siihen samaan rintamaan, jossa lähes koko palkansaajaliike jo on.Tilaa Antin eduskuntakirje!

Tilaaminen onnistui! Ollaan yhteydessä!

bottom of page