top of page

Häkkänen Uuden Suomen haastattelussa: Venäjän siirtolaismäärät ovat uhka Suomen rajaturvallisuudelle

Hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Antti Häkkänen kertoo törmänneensä Venäjällä vieraillessaan ilmiöön, joka liittyy siirtolaistyöntekijöihin. Turvapaikanhakijoiden määrä Venäjältä Suomeen on lisääntynytviimeisten viikkojen aikana pohjoisilla raja-asemilla Sallassa ja Raja-Joosepissa.

–Tässä on ihan selkeästi tapahtunut Venäjällä joku tietoinen politiikan muutos, että yhtäkkiä pääseekin helpommin porukkaa sinne raja-alueelle. Olen käynyt Venäjällä tutustumassa rajayhteistyöhön ja siirtolaistilanteeseen. Tiedän, että siellä on ihan valtava määrä pakolaisia tai siirtotyöläisiä, Häkkänen kertoi Uudelle Suomelle eilen keskiviikkona valtiopäivien avajaisissa.

–Venäjän talous on sukeltanut. Siellä on valtava määrä siirtotyöläisiä, joista nyt ilmeisestikin Venäjän toimijat haluavat jotenkin päästä eroon, koska ei ole työpaikkoja. Tässä on se ongelma, että näitä on ruvettu ohjaamaan, henkilöitä, jotka ovat jo useamman vuoden asuneet Venäjällä, olleet siirtolaistyöhommissa, heitä ohjataan itärajalle ja sanotaan että pyytäkää turvapaikkaa, hän kertoi.

Rajavartiolaitoksen esikunnan osastopäällikkö Pasi Kostamovaara ja sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kertoivat Uudelle Suomelle, että Suomeen Venäjän kautta tulevat turvapaikanhakijat ovat rikollisten tuomia.

Entinen sisäministeri, kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) on epäillyt Ilta-Sanomien haastattelussa, että turvapaikanhakijoiden päästäminen rajan yli voi olla Venäjän painostuskeino Suomea kohtaan.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) kuitenkin totesi viime viikolla, että ei halua lähteä arvailemaan, miten Venäjän sisällä ”nämä asiat ratkotaan”.

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen politiikan tutkija Erkka Railo arvioi, että muuttuneen tilanteen taustalla voi olla Venäjän tarkoitus painostaa Suomea.

–Mitään faktaa minulla ei ole, mutta mielipiteeni on se, että sen perusteella mitä tiedämme Venäjästä, se on painostuskeino. Niin kuin sanottu, nyt käy ensimmäistä kertaa sitten toisen maailmansodan, että sieltä tulee ihmisiä tälle puolelle tällä tavalla. Kyllä se silloin tapahtuu venäläisten sallimana, ellei kannustamana, Railo sanoi Uudelle Suomelle valtiopäivien avajaisissa.

–Kyllä siinä on sellaista uhkaavaa viestitystä, että me voimme toimittaa kymmeniä tuhansia ihmisiä tämän rajan yli. Tarkoitus on vähän säikäyttää, vaikuttaa meidän asenteisiin, hajottaa eurooppalaista rintamaa pakotteissa, hän totesi.

Railon mielestä Suomen ei kuitenkaan pidä antaa periksi kun painostetaan, koska silloin kannustettaisiin jatkamaan painostuksen linjalla.

Suomen pitäisi Häkkäsen mielestä reagoida muuttuneeseen tilanteeseen kahdella askeleella.

–Nyt pitää laittaa kaikki peliin neuvottelujen kautta, että saadaan joko uusi yhteistyöasiakirja tähän rajayhteistyöhön tai sitten sopia, että Venäjä palaa entiseen politiikkaansa, eikä laske porukkaa sieltä tuonne rajalle, Häkkänen totesi.

–Jos tämä ei auta, niin sitten pitäisi tehdä sama toimenpide kuin Norja teki, eli laittaa raja kiinni niiden osalta, jotka tulevat hakemaan turvapaikkaa. Se on tietysti kova toimenpiden, mutta Norja on nyt vähän vaarallinen esimerkki siitä, että he ottivat tuhansittain ihmisiä. Nyt he joutuvat valtaosan heistä palauttamaan Venäjälle, mutta Venäjä ilmoittikin, että he eivät otakaan takaisin heitä, hän sanoi.

Häkkäsen mielestä Suomen pitäisi toimia nopeasti ja ajoissa.

–Jos sattuisi itärajan osalta se, että Vaalimaalta alkaisi tulla porukkaa läpi niin me emme voi jäädä sinisilmäisesti odottamaan, että käsitellään nämä kaikki, koska Venäjä ei ota heitä takaisin, vaikka 80 prosenttia heistä saisi kielteisen turvapaikkapäätöksen Suomessa. Sitten meillä on taas 5000-10 000 ihmistä lisää, hän sanoi.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön valtiopäivien avajaisissa pitämä puhe herätti hämmentyneitä reaktioita. Muiden muassa kansanedustajat Ozan Yanar (vihr.) ja Timo Harakka (sd.) kritisoivat Niinistön suorasukaista retoriikkaa turvapaikanhakijoista.

Niinistö totesi puheessaan, että ”Eurooppa ei pitkään enää kestä hallitsematonta kansanvaellusta” ja että ”sietorajan ylitys romahduttaa arvojärjestelmäämme”.

Häkkänen arvioi, että Niinistö viittasi puheessaan myös tilannekuvan muuttumiseen pakolaiskriisissä kun turvapaikanhakijoita tuleekin Euroopan reittien sijaan Venäjältä.

–Nimenomaan aistin Saulin [Niinistön] puheesta pitkään hänet tunteneena, että hän nimenomaan viittasi ja vihjasi tähän, että nyt tässä pitää ottaa järeät työkalut, eikä mitään sinisilmäisyyttä, tähän pakolaiskriisin hoitoon, koska jos Venäjän raja alkaa vuotaa, se on ensisijaisesti Suomeen, ei enää pitkän kauttakulun tuloksena tuolta Tornion kautta, Häkkänen sanoi.

Hänen mukaansa Suomi voi joutua pyytämään muulta Euroopalta yhteisiä taakanjakomekanismeja ja kiintiöitä, jos turvapaikanhakijoita tulee enemmänkin itärajan yli.

–Siinä mielessä Niinistön huomio, että nyt tämä on otettava äärimmäisen vakavasti, ja äärimmäisen realistisesti, koska jos Venäjä-kuvio alkaa räjähtää meidän käsiin, niin se on meidän ongelma ensisijaisesti, Häkkänen totesi.

Tilaa Antin eduskuntakirje!

Tilaaminen onnistui! Ollaan yhteydessä!

bottom of page