top of page

Häkkänen Pieksämäellä: Valtion sote-rahoituksessa on vastuuttomuuden riski
Kokoomuksen Antti Häkkänen sanoo, että sosiaali- ja terveydenhuollon rahoituksen siirtyminen valtion vastuulle sisältäisi riskinvastuuttomasta taloudenhoidosta.

Rahoitusmallia ei ole vielä päätetty, koska riittävät selvitykset eivät ole vielä valmiita. Mielestäni valtion täysi rahoitus, jossa valta ja vastuu eivät ole samoissa käsissä, sisältää merkittävän Kreikka-riskin: joku muu maksaa alueiden menopäätökset, Häkkänen totesi Pieksämäellä maanantaina.

Häkkäne on sosiaali- ja erveydenhuollon uudistuksen parlamentaarisen seurantaryhmän ainoa eteläsavolainen jäsen. Hän toimi viime keväänä kokoomuksen hallitusneuvottelijana sote-uudistusta linjanneessa työryhmässä.

Häkkäsen mukaan rahoitusmalli on pitkällä aikavälillä jopa tärkeämpi kuin alueiden määrä. Rahoitusmallin valinta liikkuu 20 - 25 miljardia veroeuroa ja vaikuttaa työn ja eläkkeiden verotasoon merkittävästi.

Nyt valmistelussa ovat vaihtoehtoina valtion täysi rahoitus tai oman verotusoikeuden ja valtionosuuksien yhdistelmä. Näillä malleilla on Häkkäsen mukaan täysin erilaiset kannusteet alueen päättäjien toimintaan palvelujen tehostamista ja säästöjä ajatellen.

Hallituksen piti päättää sotealueiden määrästä viime viikon loppuun mennessä, mutta ratkaisu siirtyi. Tiistain tiedon mukaan hallitus linjaa asian tämän viikon torstaina.

Häkkänen pitää parhaimpana viiden alueen mallia.

- Meillä on suuntaa antavaa tietoa siitä, minkä kokoset alueet voivat turvata perustuslain mukaiset yhdenvertaiset palvelut, utta samalla myös mahdollistaa taloudellisesti tehokkaan ja kustannusvaikuttavan palvelujärjsetelmän.

- Asiantuntijoiden selvitykset puoltavat viittä aluetta, jotta säästöjä voidaan koko valtakunnan tasolla saada aikaan.

Häkkäsen mukaan sote-uudistuksen tämän syksyn päätöksistä alueiden määrä ja rahoitusmalli ovat keskeisimmät tekijät, joilla tavoiteltuja kolmen miljardin euron säästöjä yritetään saada aikaan.

- Tulisi pitää kirkkaana mielessä miksi tätä uudistusta tehdään: tulevaa kustannuskasvua on hillittävä, jotta kokonaisveroaste ei nouse liikaa ja rahat riittävät laadukkaisiin palveluihin myös kymmenen vuoden kuluttua, Antti Häkkänen sanoin.

Tilaa Antin eduskuntakirje!

Tilaaminen onnistui! Ollaan yhteydessä!

bottom of page